De werking van isolatiefolie

Isolatiefolie gebruikt de isolerende werking van stilstaande luchtlagen. De isolatiefolie sluit lucht op, want lucht is de beste warmte-isolator. Kun je dit wat moeilijk voor je zien? Een praktisch voorbeeld is de thermoskan. De kan bestaat uit twee lagen reflecterende aluminiumfolie. Tussen deze lagen zit een ingesloten laag lucht, deze lucht geleid warmte slecht. De lagen aluminium kaatsen de warmste straling terug in de kan. Samen zorgen de laag lucht (anti-geleiding) en aluminiumfolie (anti-straling) ervoor dat de warmte in de kan blijft.

De werking van isolatiefolie van isolatiefolie.com, meerlaagse reflecterende isolatiefolie op basis van aluminium, werkt op dezelfde manier. De folie weerkaatst in de zomer de warmestraling naar buiten, waardoor het binnen koel blijft. In de winter weerkaatst de folie de warmte van verwarming terug naar binnen en dus blijft het lekker warm. Tastbare voorbeelden van isolatie op basis van reflectie is de thermoskan waarin warme dranken lang warm blijven en de koeltas om aan het strand te kunnen genieten van een koel drankje. In je tas neemt de folie van de thermosfles en de koeltas weinig ruimte in. In een huis blijven de kamers daardoor ruim; er gaat geen kostbare ruimte verloren aan onnodig dik isolatiemateriaal.

R-waarde en Rti waarde

De ‘R-waarde’ geeft de warmteweerstand weer, waarbij R de eerste letter is van het woord resistance (weerstand). Het is een cijfer wat het warme-isolerend van een materiaal aangeeft. De R is dus de warmteweerstand van een laag materiaal. De Rc-waarde is de totale R-waarde van een constructie, waarbij c staat voor combinatie of constructie.

De R-waarde wordt vaak gebruikt in het geval van traditionele isolatiematerialen, welke voornamelijk de warmtegeleiding tot een minimum proberen te beperken. Traditionele isolatiematerialen beperken warmtegeleding, maar isolatiefolie is daarnaast ook zeer sterk in de reflectie van warmtestraling. Dit vermogen komt in ‘hotbox’ of ‘hotplate’ testen met de R-waarde niet naar voren. De R-waarde is dus geen optimale test voor het meten van de isolatie capaciteit van isolatiefolie. Isolatiefolie isoleert natuurlijk uitstekend, zoals de voorbeelden van de thermoskan en de koeltas bewijzen.

De R-waarde is vastgesteld als de meetlat waarnaast isolatiematerialen gelegd worden. Helaas schept dit een verkeerd beeld over isolatiefolie, zoals hierboven is uitgelegd. Daarom stellen we de Rti waarde voor, deze waarde staat voor thermische warmte weerstand indicatie, gemeten in realistische omstandigheden.